Als wij aan back-up denken, denken wij niet aan achteruit rijden. Wij denken aan goede oplossingen waar je in momenten van nood een beroep op kunt doen. Waar mensen werken kunnen fouten gemaakt worden. Als er fouten gemaakt worden willen wij, als systeembeheerders, in staat zijn om de continuïteit van de organisatie te waarborgen. Een back-up is daar een ideale technische oplossing voor.

Organisaties zijn regelmatig bezig met het steeds verbeteren van de eigen IT infrastructuur. Soms in het verbeteren van de interne processen en vaak aan de technische kant om de infrastructuur robuuster te maken voor de applicatielandschap. Ondanks de goede voorbereidingen en de professionele aanpak, kan het soms voorkomen dat je onverwachte resultaten krijgt bijvoorbeeld door het disfunctioneren van een bepaalde applicatie. In dit geval is een rolback alleen niet voldoende en dan moet men aan een restore van een back-up denken.

Er is op dit moment een grote toename van cyber aanvallen waarbij kostbare data wordt gegijzeld. Aanvallers weten dat een back-up hun gijzeling kan tegen houden, daarom beginnen zij vaak met het onklaar maken van je back-up. Op het moment dat je back-up geëncrypt wordt en vervolgens je data, kan jij niet meer terug vanuit je back-up. Om dit te voorkomen moet er goed worden nagedacht over back-up oplossingen. Een tip hiervoor is om ervoor te zorgen dat de systemen waar jouw back-up oplossing op draait, non-domain joinded systemen zijn. Tegenwoordig heb je goede producten die je hierbij kunnen helpen, maar het ligt er ook aan hoe je zelf het product gebruikt. Dit betekent dat het product goed ingericht moet worden, er een goed proces om heen moet zitten en dat het structureel moet worden getest of de back-up nog goed is.

Bij Sovitas dagen wij onszelf uit, maar ook naar elkaar toe om bewustzijn te creëren en regelmatig onze back-up oplossingen te controleren voor onze klanten binnen onze managed services afdeling. Mijn collega’s zijn goede specialisten op hun vakgebied en weten waar ze mee bezig zijn, maar ze voelen zich een stuk zekerder als er een goeie back-up oplossing aanwezig is. Een goede back-up oplossing die zich ook daadwerkelijk kan bewijzen op de momenten dat er nood is.

Vergeet dus niet om een back-up regelmatig te controleren! Sovitas inzetten voor uw organisatie?

Hoe IT detachering de productiviteit van uw team kan verhogen

Het tijdelijk inzetten van externe IT-specialisten kan de oplossing bieden voor veelvoorkomende knelpunten. In dit blog verkennen we de voordelen van IT detachering.
Lees meer

Viering van Europese Dag van de Privacy: voorblijven in het tijdperk van data

Ontdek de dringende kwesties, van datalekken tot thuiswerken, en hoe we deze uitdagingen overwinnen in ons digitale tijdperk.
Lees meer

Strategische gids voor IT-managers in de zorg

Weten hoe jij de zorg kunt ondersteunen als IT-manager? Download onze strategische gids voor IT-managers in de zorg
Lees meer

Uw ICT-servicedesk uitbesteden? Dit zijn de 4 voordelen

Steeds meer zorginstellingen gebruiken managed services voor hun IT-beheer. Lees hoe managed services helpen om het beste te halen uit IT in de zorg.
Lees meer

De slimme inzet van IT in de zorg: 5 redenen om managed services in te zetten

Steeds meer zorginstellingen gebruiken managed services voor hun IT-beheer. Lees hoe managed services helpen om het beste te halen uit IT in de zorg.
Lees meer

De impact van IT bij het verbeteren van de zorg

IT speelt een cruciale rol binnen het verbeteren van de gezondheidszorg. In dit blog lees je daar meer over.
Lees meer
Scroll to Top