Het belang van een back-up

In deze digitale wereld zijn onze gegevens waardevoller dan ooit. Bedrijven en individuen vertrouwen op hun data voor dagelijkse operaties, en het verlies hiervan kan ernstige gevolgen hebben. Van waardevolle herinneringen in de vorm van foto’s tot kritieke zakelijke documenten, alles kan in een oogwenk verloren gaan. Dat is waar een back-up oplossing ons kan redden.

Cyberaanvallen en data gijzeling

De recente toename van cyberaanvallen benadrukt de kwetsbaarheid van onze gegevens. Hackers richten zich niet alleen op de primaire gegevens, maar ook op de back-ups, met encryptie als veelvoorkomende wapen. Het is daarom van cruciaal dat we verder kijken dan de standaardoplossingen en kiezen voor systemen die onze gegevens adequaat beschermen tegen dergelijke dreigingen.

Preventie tips:

  • Zorg ervoor dat de systemen waar jouw back-up oplossing op draait, non-domain joined zijn. Dit verkleint de kans dat ze worden aangetast door aanvallen van binnenuit.
  • Implementeer een solide proces rondom je back-up oplossing en test regelmatig of de back-ups nog intact en bruikbaar zijn.
  • Houd je aan de 3-2-1 back-up regel. Door deze regel toe te passen heb je ten miste drie kopieën van je gegevens, twee van de back-ups moeten worden opgeslagen op twee verschillende locaties en ten miste één back-up moet offsite of in de cloud worden opgeslagen.

Hoe maak je een betrouwbare back-up?

Een goede back-up is meer dan alleen een kopie van je gegevens. Het gaat om het creëren van een betrouwbare, toegankelijke en veilige omgeving die gereed staat wanneer het onverwachte gebeurt.

Checklist voor een solide back-up:

  1. Regelmatige back-ups: stel een schema op dat zorgt voor regelmatige back-ups van je belangrijke gegevens.
  2. Meerdere locaties: bewaar je back-ups op meerdere fysieke en cloud-based locaties om risico’s te spreiden.
  3. Testen, testen en testen: Voer regelmatige test uit om te verzekeren dat je back-ups werken en dat je kunt herstellen wat nodig is.
  4. Beveiliging: zorg voor adequate versleuteling en beveiligingsmaatregelen om je back-ups te beschermen tegen onbevoegde toegang.
  5. Bewustzijn: stimuleer bewustzijn binnen je organisatie of huishouden over het belang van back-ups.

Waarom nu actie ondernemen?

Het is gemakkelijk om back-up oplossingen uit te stellen tot “later”, maar in de wereld van IT en digitale gegevens is uitstel vaak gelijk aan risico. Wacht niet tot je gegevens verloren zijn gegaan door een defecte applicatie of een cyberaanval. Neem de controle over je digitale veiligheid en zorg ervoor dat je back-up oplossing robuust en up-to-date is.

Ook behalen steeds meer organisatie certificeringen zoals ISO27001, hierin staan bepaalde eisen en richtlijnen waar een back-up aan moet voldoen. Als zij hier niet aan voldoen dan raken ze de certificering kwijt.

Jouw digitale reddingsboei

Een back-up kan dienen als jouw reddingsboei in tijden van digitale nood. Of het nu gaat om systeem falen, gebruikersfouten of kwaadaardige aanvallen, een goede back-up biedt de zekerheid die je nodig hebt om door te gaan met je werk of persoonlijk leven.

Wereld back-up dag is de herinnering die we allemaal nodig hebben om onze digitale leven op orde te krijgen. Het is een oproep tot actie om de nodige stappen te zetten om onszelf te beschermen tegen verlies en diefstal van data.

 

Meer weten?

Bent u benieuwd wat wij voor uw bedrijf kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op via 088 769 70 71 of info@sovitas.nl.   

Laat Sovitas uw partner zijn in het behalen van succes met IT. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe wij u kunnen ondersteunen.

 

Waarom IT detachering de toekomst van werk vertegenwoordigt

In deze blog leggen wij uit waarom IT detachering de toekomst van werk vertegenwoordigt en hoe Sovitas hierbij de organisaties kan helpen.
Lees meer

De rol van een Werkplekbeheerder in moderne bedrijfsomgevingen

In deze blog duiken we in de rol van werkplekbeheerder en hoe bedrijven als Sovitas hierin het verschil kunnen maken.
Lees meer

Whitepaper: Het tekort aan gekwalificeerd personeel in de zorg overwinnen

Weten hoe jij iets kunt doen aan het tekort aan IT-personeel in de zorg? Download dan onze whitepaper en ontdek de oplossingen.
Lees meer

Alles over de Managed Services Provider: het verlengstuk van uw IT-afdeling

In deze blogpost bespreken we hoe Managed Services u kunt helpen en hoe ze een verlengstuk van uw IT-afdeling kunnen worden.
Lees meer

Verbeter uw Service Level Agreement met een proactieve ICT Servicedesk

Een proactieve ICT Servicedesk kan een belangrijke rol spelen bij het waarborgen van hoge kwaliteit van de ICT-dienstverlening. Lees verder en ontdek hoe en waarom!
Lees meer

Waarom back-up essentieel is voor jouw digitale bescherming

Wist je dat het vandaag Wereld Back-Up dag is? Laten we eens duiken in de wereld van digitale bescherming.
Lees meer
Scroll to Top