Wat is een IT-traineeship?

Dit traineeship is een gestructureerd werk- en opleidingsprogramma dat geïnteresseerden voorbereidt op een loopbaan in de IT-sector. De nadruk ligt op het ontwikkelen van één of meerdere IT-vaardigheden en het uitdiepen van een bepaalde specialisatie. Ook het halen van certificaten voor programmeertalen (Python, Java, .Net), businessapplicaties (Microsoft Dynamics 365, Power Platform, Oracle) of bekende IT-werkvormen (ITIL, Scrum) maakt meestal deel uit van een traineeship. Tijdens een traineeship werk je bovendien aan nuttige en waardevolle vaardigheden als communiceren, presenteren, samenwerken en rapporteren.

 

Het is dan ook een praktijkgerichte training en begeleiding die (jonge) professionals voorbereidt op de IT-wereld. Na dit traject groeien trainees meestal door naar IT-functies als programmeur, softwareontwikkelaar, solution architect, IT-consultant, Scrum master of IT-architect.

De voordelen van een IT-traineeship voor jouw carrière

Een IT-traineeship biedt veel voordelen ten opzichte van een puur theoretische opleiding. We zetten de belangrijkste voordelen op een rij.

Hands-on ervaring

Een traineeship biedt hands-on ervaring. Je leert namelijk niet alleen theorieën voor een carrière in de IT, maar draait ook direct mee op de werkvloer. Je leert van praktijkcases en professionals die dagelijks met complexe en interessante IT-vraagstukken bezig zijn.

Individuele coaching

Een IT-traineeship volgt een gepersonaliseerd leerpad. Dit betekent dat je op individueel niveau advies, praktische ondersteuning en tips krijgt van een coach die veel kennis en ervaring heeft in de IT-business.

Een netwerk opbouwen

Een IT-traineeship brengt je in contact met veel verschillende mensen en organisaties binnen de IT-wereld zoals collega’s, klanten, partnerorganisaties en leveranciers. Al die contacten bieden je de mogelijkheid om een uitgebreid en waardevol professioneel netwerk op te bouwen. Zo vergroot je jouw kansen op een mooie baan en carrière binnen de IT.

Ontdekken en groeien

Een traineeship geeft je de kans om te ontdekken welke aspecten van het IT-vak passen bij jouw interesses en vaardigheden. Heb je eenmaal het juiste vakgebied of de ideale specialisatie gevonden? Dan groei je stapsgewijs door naar een rol als volwaardige IT-professional.

Welke soorten traineeships zijn er?

Als je gaat voor een IT-traineeship, zijn er verschillende keuzemogelijkheden. Je kunt onder meer kiezen voor vakgebieden als:

  • Cloudcomputing. Je houdt je bezig met het beheren van IT-infrastructuren, applicaties en netwerken in de cloud. Je onderzoekt ook hoe je applicaties en systemen die voorheen on-premises draaiden, vertaalt naar werkende cloudvarianten.
  • Softwareontwikkeling. Je schrijft code of bouwt met technologieën als low- en no-code mooie en praktische applicaties voor verschillende bedrijven en toepassingen.
  • Device management. Je helpt gebruikers om veilig en efficiënt met hun apparaten te werken. 
  • User experience. Jouw belangrijkste aandachtspunt is de gebruikerservaring. Hoe zorg je ervoor dat de eindgebruiker wel de lusten, maar niet de lasten van IT-technologie ervaart?
  • Cybersecurity. Hoe zorg je ervoor dat alle IT-gebruikers veilig kunnen werken en het digitale landschap van een organisatie goed beschermd is en blijft tegen cyberaanvallen?
  • Data-analyse. Je helpt gebruikers en organisaties om hun schat aan gegevens om te zetten in waardevolle inzichten.
  • Infrastructuur. Hoe knoop je alle IT-oplossingen aan elkaar, zodat ze een goed werkend geheel vormen?

Hoe kies je het juiste IT-traineeship?

Bij zo’n divers scala aan mogelijkheden ligt keuzestress op de loer. Hoe bepaal je nu welk traineeship voor jou de beste match vormt? Kijk eerst naar je interesses. Welke onderdelen van het IT-vak kunnen rekenen op jouw warme belangstelling? Er zijn zowel oriënterende als gespecialiseerde traineeships. In het eerste geval kun je werken aan verschillende opdrachten en vaak ervaring opdoen op verschillende afdelingen en binnen uiteenlopende vakgebieden. Ideaal als je nog niet precies weet in welk IT-onderdeel jij je wilt specialiseren. Weet je al zeker dat bijvoorbeeld programmeren of cybersecurity helemaal jouw ding is? Dan krijg je met een gespecialiseerd traineeship gelijk een opleiding en training binnen het vakgebied van je keuze. 

 

Ook de duur en opbouw van een traineeship zijn van belang. Sommige traineeships duren maar een paar maanden, anderen anderhalf tot twee jaar. Hoewel elk traineeship een combinatie van werken en leren is, kan de precieze opzet wel verschillen. Soms volg je eerst enkele maanden een opleiding voordat je op de werkvloer belandt, terwijl je bij andere traineeships vanaf dag één hands-on praktijkervaring opdoet. 

 

Ook het salaris speelt waarschijnlijk een rol bij je keuze. Het ene bedrijf betaalt trainees beter dan het andere. Het startsalaris van een trainee hangt meestal af van het opleidingsniveau en het IT-vakgebied en de branche waarbinnen je gaat werken.

Carrièremogelijkheden na een IT-traineeship

Na het succesvol voltooien van je traineeship liggen er mooie carrièrekansen in het verschiet. Je begint in een juniorfunctie met veel groeipotentieel. Stap voor stap bekwaam jij je verder in je gekozen vakgebied en breid je het arsenaal aan vaardigheden en kennis dat je beheerst uit. Zo word je een vertrouwde, bekwame en gewilde sparringpartner voor diverse organisaties, ongeacht of je aan de slag gaat als developer, programmeur, solution architect of securityspecialist.

Door de krapte op de IT-arbeidsmarkt, zijn een baan en goed salaris nagenoeg gegarandeerd. Bovendien bieden veel IT-bedrijven gedreven medewerkers uitgebreide ontwikkelingsmogelijkheden. Ook als gevestigd professional ben je nooit uitgeleerd!

Sovitas en het Sovitas-ontwikkelpad

Sovitas is een dynamisch bedrijf voor en door IT’ers. We leveren managed services voor diverse IT-behoeften en -kerntaken. Denk bijvoorbeeld aan werkplekbeheer, device en endpoint management, backup-as-a-service (BaaS), Windows-systeembeheer en een goed functionerende servicedesk.

Bij Sovitas bieden we onze werknemers geen traditionele traineeship aan, maar een zorgvuldig uitgebalanceerd ontwikkelpad dat je kunt zien als de roadmap naar een succesvolle IT-carrière. Je begint als Starter (iedereen met minimaal een ICT-diploma op mbo-niveau) en groeit als Held (ervaring opdoen), Pro, Master en Legend uiteindelijk door naar de status van Eindbaas. In dit laatste stadium van je IT-reis draai je volledig mee binnen onze projecten, los je derdelijnsproblemen op en ben je onmisbaar bij technische projecten. Je bent dé professional waar elk IT-bedrijf naar op zoek is.

Wil jij dolgraag aan de slag als professionele IT’er? En ben je benieuwd naar de kansen die het Sovitas-ontwikkelpad biedt? Neem dan gerust contact met ons op via 088 769 70 71, info@sovitas.nl of het contactformulier op onze website.

…nieuwsgierig geworden naar Sovitas? Ga dan direct naar onze vacaturepagina!

Leren en werken in de IT: hoe te specialiseren in je vakgebied

Ontdek hoe je je IT-carrière naar nieuwe hoogte kunt tillen door te leren en te werken in de IT-sector. Start vandaag nog met onze tips.
Lees meer

Hoe word je een succesvolle Netwerkbeheerder: tips en tricks

Altijd al willen weten hoe je een succesvolle Netwerkbeheerder kan worden? Ontdek onze tips en tricks.
Lees meer

Alles wat je moet weten over een IT traineeship: de volledige gids

Lees snel in onze nieuwste blog hoe je met een concrete stappenplan een IT traineeship kiest.
Lees meer

Hoe word je een succesvolle Systeembeheerder: tips en tricks

Altijd al willen weten hoe je een succesvolle Systeembeheerder kan worden? Ontdek onze tips en tricks.
Lees meer

Waar moet je opletten bij het kiezen van het juiste IT traineeship?

Hoe weet je welke traineeship het beste bij jou past? in deze blog delen we de tips
Lees meer

Hoe word je een succesvolle Werkplekbeheerder: tips en tricks

Altijd al willen weten hoe je een succesvolle werkplekbeheerder kan worden? Ontdek onze tips en tricks.
Lees meer
Scroll to Top